Tužne vesti: Ovi korisnici nikada neće moći da koriste Chrome!
Foto: AP

windows odlučio

Tužne vesti: Ovi korisnici nikada neće moći da koriste Chrome!

Microsoft skreće pažnju korisnicima da ako žele tradicionalnije i otvorenije iskustvo sa aplikacijama mogu da nadograde Windows 10 S na Pro verziju za 49 dolara, te da koriste koji god pretraživač žele u tom slučaju
Objavljeno:

Korisnici nove platforme najverovatnije nikada neće moći da koriste Google Chrome, zbog ograničenja koja je uvela kompanija iz Redmonda.

Microsoft-ova stroga politika u vezi aplikacija na Windows 10 S operativnom sistemu može sprečiti Google da donese Chrome, najpopularniji pretraživač na svetu, na njega. A i ako Google odluči da podrži pojednostavljenu verziju Windows-a, biće mu potrebna potpuno drugačija aplikacija od one koju trenutno koriste desktop korisnici.

The Verge prenosi izjavu Microsoft-a da "Aplikacije iz Windows Store koje pretražuju internet moraju koristiti HTML i JavaScript koje pruža Windows Platforma" - na Windows-u, Chrome-ov kod trenutno ne koristi ove alate.

Google je spreman: Ovaj OS će jednog dana zameniti Android? (VIDEO)

Windows 10 S dozvoljava korisnicima samo da instaliraju aplikacije iz Windows Store prodavnice, tako da ta činjenica eliminiše bilo koju mogućnost da se Chrome nađe na ovoj platformi, osim ako Google ne preradi svoj pretraživač da koristi Microsoft-ove omiljene alate. Čak i tada, korisnici ne bi mogli da ga izaberu kao primarni pretraživač.

Ali Google se nalazio u ovakvoj situaciji i ranije, jer njegov Chrome pretraživač na iOS platformi koristi WebKit umesto Google-ovog Blink-a.

foto: Reuters

Baziran je na istoj podlozi kao i Apple-ov Safari pregledač, ali i dalje izgleda i koristi se kao Chrome. Ako Google želi da stavi Chrome na Windows 10 S moraće da posegne za istim rešenjem. Pa i pored toga, Chrome će uvek biti na drugom mestu pored Edge pregledača, baš kao što je slučaj i sa Safari-jem na iPhone uređajima.

foto: Reuters

Microsoft skreće pažnju korisnicima da ako žele tradicionalnije i otvorenije iskustvo sa aplikacijama mogu da nadograde Windows 10 S na Pro verziju za 49 dolara, te da koriste koji god pretraživač žele u tom slučaju. iOS i ChromeOS imaju slična pravila.

Glavni razlog ovome je sigurnost bez briga i iz Microsoft-a kažu: "Sa ovom politikom, koju smo doneli ranije ove godine, pretraživač kojeg mušterije izaberu u Prodavnici će osigurati zaštitu i sigurnost naše Windows platforme."

(Espreso.co.rs / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.