KINESKO ČUDO: Ovo je najbrži superkompjuter na svetu sa više od 10 miliona jezgara! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

ludilo mašina

KINESKO ČUDO: Ovo je najbrži superkompjuter na svetu sa više od 10 miliona jezgara! (FOTO) (VIDEO)

Sigurno niste očekivali da izgleda ovako!
Objavljeno:

Sunway TaihuLight je nacionalni superkompjuting centar u Kineskom gradu Vuksi, koji, od juna 2016. godine, ima najjači superkompjuting centar na svetu.

APPLE RAZVIJA SUPERIORNU TEHNOLOGIJU! Informacije se drže u strogoj tajnosti, evo i zašto!

''TaihuLight'' trenutno radi u Nacionalnom superkompjuting centru u gradu po imenu Vuksi, u postrojenju za proizvodnju tehnologije, koji se nalazi dva sata vožnje zapadno od Šangaja.

foto: Profimedia

Sistem će biti korišćen za razna istraživanja i rad u oblasti inženjeringa, u oblastima kao što su klima, vremenske promene, i sistemsko modelovanje zemlje, istraživanja u nauci o životu, naprednu proizvodnju, i analizu podataka.

Superkompjuter je razvijen od strane ''Nacionalnog Istraživačkog Centra Paralelnog Kompjuterskog Inženjeringa i Tehnologije'', iste kompanije koja je dizajnirala prethodnik TaihuLight-a, takozvani Sunway BlueLight sistem, koji je instaliran u Jinanu.

BlueLight je 796-teraflopni superkompjuter, stavljen u rad 2011. Trenutno se nalazi na dvadesetom mestu liste najboljih superkompjutera na svetu.

On se napaja starijom verzijom ShenWei procesora, 16-o jezgrenim čipom treće generacije, poznatom kao SW1600, čiji je vrhunac jedno 140 gigaflopa.

U pet godina od kad je sistem na internetu, Centar je razvio mnogo jači procesor, SW26010, a 260-o jezgreni čip koji postiže nešto iznad 3 teraflopa. TaihuLight ima po jedan SW26010 u svakoj od svojih 40,960 čvorova, što daje 125 maksimalnih petaflopa kroz celu mašinu (više od 10 miliona jezgara).

Pogledajte u video prezentaciji kako to izlega:

(Espreso.co.rs / Top500)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.