Apple razvija senzor za merenje šećera u krvi bez bockanja!
Foto: Reuters

tehnički izazov

Apple razvija senzor za merenje šećera u krvi bez bockanja!

Proizvodnja senzora je zamisao Stiva Džobsa, osnivača i bivšega direktora Apple
Objavljeno:

Kompanija Apple angažovala je tim biomedicinskih inženjera kako bi razvili senzor uz pomoć kojeg bi se preko kože pratio nivo šećera u krvi.

Na ovom projektu navodno je radio i Stiv Džobs, a u pitanju je neinvazivna vrsta senzora koji prti nivo glukoze u krvi kroz kontakt s kožom.

CNBS piše da inženjeri na projektu rade duže od pet godina u Palo Altu, hiljadama kilometara udaljenom od sedišta kompanije u Kupertinu.

Digitalno ogledalo će vas odvesti u svet Džejms Bonda! (VIDEO) (GIF)

Proizvodnja senzora je zamisao Stiva Džobsa, osnivača i bivšega direktora Apple.

Nova tehnika zasnivala bi se na korišćenju optičkih senzora koji bi se spojio s Apple satom, lansiranim 2015. Proizvodnja optičkih senzora, prema mišljenju naučnika, najzamršeniji je tehnički izazov.

foto: Filip Plavčić

Kompanija Apple je odbila da komentariše ove informacije.

Mnoge kompanije su pokušavala de osmisle uređaj kojim će se nivo šećera u krvi pratiti bez svakodnevnih uboda iglom u jagodicu prsta. Među njima je i kompanija Alphabet, krovna kompanija koja u sastavu ima Google, a sa švajcarskim Novartisom radi na razvoju pametnih sočiva za dijabetičare. Ova sočiva bi analizom suza mogla da odrede nivo šećera u krvi.

foto: Giphy

Mediji prenose da Apple već testira senzore u kliničkim centrima u San Francisku. U projekat bi trebalo uložiti nekoliko milijarda dolara.

(Espreso.co.rs / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.