GAŠENJE FREKVENCIJA: Vlada Norveške ukinula FM signal
Foto: Youtube / Printscreen

VIDEO KILLED A RADIO

GAŠENJE FREKVENCIJA: Vlada Norveške ukinula FM signal

Vlada ove zemlje ocenila da je FM radio-mreža veoma skupa za održavanje, stoga se odlučila za postepeno ukidanje radio stanica
Objavljeno: 17:06h

Norveška je danas počela proces gašenja analognih radio stanica i time postala prva država na svetu koja će postepeno ukinuti tehnologiju modulacije radio frekvencije (FM - UKT) za nacionalne i neke regionalne radio-emitere.

FM signal je ugašen u regionu Artik-Nordland, a nastaviće se postepeno prebacivanje signala radija na standard digitalnog audio emitovanja, DAB.

U javnoj biblioteci u Bodu, na severu Norveške, uz zvuke doboša i odbrojavanje publike, prebacivanje sa FM na DAB izvela je - povlačenjem poluge - slušateljka Berit Polina Olderskog (Bertih Pauline Olderskog), koja bila verna FM-u više od 70 godina.

Prisutni norveški i evropski zvaničnici ocenilu su da je taj događaj, prenošen na internetu, "istorijski trenutak" koji pokazuje da se mediji "mogu obnoviti za moderan svet". Odluku o procesu gašenja koje bi trebalo da se završi do 13. decembra, Parlament je doneo još u maju 2011.godine. Ono će biti primenjeno samo na nacionalne i pojedine regionalne radio-stanice, dok će većina lokalnih radio-stanica nastaviti da emituje FM program.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Vlada je ocenila da je FM radio-mreža veoma skupa za održavanje zbog topografije Norveške - dubokih fjordova, visokih planina i rasutih naselja. Po zvaničnim podacima, ušteda će iznositi 200 miliona kruna (22,2 miliona evra). (Kraj) ibj/iva/šm

(AS / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.