JEDNA FOTKA OTKRIVA: Kakve su ti misli, takav ti je Instagram! (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/foxtrot_papa

#DEPRAILISREĆA

JEDNA FOTKA OTKRIVA: Kakve su ti misli, takav ti je Instagram! (FOTO)

Rađena su i druga istraživanja koja su analizirala da li su društvene mreže odraz psihičkog stanja korisnika i da li je moguće utvrditi da li je neko depresivan na osnovu njihovih profila na mrežama

Objavljeno:

Ukoliko postavljate plave, tamne ili sive fotografije na Instagramu to bi mogao da bude znak da ste klinički depresivni, otkrilo je novo istraživanje.

Studija objavljena u „EPJ Dejta sajens džurnalu“ otkrila je da fotografije na Instagramu, koje su zamagljene ili zatamnjene ili one koje imaju slabiji intenziteta boja, mogu da otkriju da li se osoba bori sa mentalnim problemima.

Autori studije, profesor Kris Denfort sa univerziteta u Vermontu i dr Endru G. Ris, koji radi kao inženjer mašinskog učenja u Silikonskoj dolini, pregledali su Instagram naloge i podatke 166 pojedinaca i otkrili su pouzdane markere (pokazivače) depresije.

- Statističke karakteristike su proračunate nakon analiziranja 43.950 fotografija sa Instagrama, na osnovu analize boja, metapodataka i algoritamske detekcije lica - navodi se u izveštaju.

Koristeći sve metode studije, istraživači su u stanju da procene na kojim fotografijama se vide znaci depresije.

U obzir nisu uzimani naslovi i komentari, a na osnovu piksela svake fotografije su ustanovili da su tamnije, plavlje ili sivlje boje znaci depresije.

Metodologijom kojom su se služili su sa sigurnošću od 70 odsto identifikovali depresivne ljude.

Prema studiji, doktori medicine u proseku postave tačnu dijagnozu depresije u samo 50 odsto slučajeva.

A post shared by Barack Obama (@barackobama) on

- Pokušali smo da utvrdimo kakvo ponašanje ljudi otkrivaju, a da toga nisu svesni - rekao je profesor Denfort.

Izračunato je da depresivni korisnica Instagrama postavljaju plave, tamne i sivlje fotografije, bez filtera. Te fotografije su imale malo „lajkova“, a u slučajevima kada je korišćen filter, uglavnom je to bila crno-bela boja.

Korisnici Instagrama koji nisu depresivni postavljaju fotografije koje su tople i osvetljene.

A post shared by Theresa May (@theresamay) on

- To je potvrda našeg koncepta koji je dokazao da sa velikom tačnošću predviđa kakve su individue koje smo proučavali. Da li bi funkcionisao na bilo kom prosečnom korisniku, to ne znamo - rekao je profesor Denfort.

Rađena su i druga istraživanja koja su analizirala da li su društvene mreže odraz psihičkog stanja korisnika i da li je moguće utvrditi da li je neko depresivan na osnovu njihovih profila na mrežama.

Jedna studija je utvrdila da je moguće predvideti da li su majke sklone postporođajnoj depresiji na osnovu sadržaja koji dele na društvenim mrežama.

(Espreso.co.rs / Sputnik Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.