VELIKA OPASNOST: Ne objavljujte ove fotografije na Facebook!
Foto: Reuters

previše informacija

VELIKA OPASNOST: Ne objavljujte ove fotografije na Facebook!

Da kasnije ne biste zažalili, dvaput razmislite pre objavljivanja ovih fotografija

Objavljeno:

Razlog je jednostavan – barkod na avionskoj karti otkriva osetljive informacije koje ne bi trebalo deliti na internetu.

Objavljivanje fotografije na Facebook društvenoj mreži koja prikazuje vašu avionsku kartu nije pametan potez. Ne samo da možete naljutiti svoje prijatelje koji će se dosađivati kod kuće dok vi budete putovali, već vam može napraviti mnogo veći problem.

Brajan Krebs, autor i bloger koji istražuje sajber kriminal i koji dosta pažnje posvećuje zaštiti privatnosti je objasnio koje sve informacije sadrži barkod koji je odštampan na avionskoj karti. On je želeo da sazna koje sve informacije može da dobije sa barkoda na avionskoj karti svog prijatelja, tj. na fotografiji karte koju je prijatelj objavio na Facebook-u.

NE OTVARAJTE SUMNJIVE PORUKE, MOŽDA JE PREVARA! Ako vam na Whatsapp-u stigne ovako nešto, obrišite istog trenutka! (FOTO)

Nakon što je uslikao screenshot avionske karte, pronašao je veb sajt koji je mogao da preuzme informacije sa barkoda vrlo brzo.

Dobio je ime putnika, destinacije na koje će putnik ići, detalje o letu, ceni karte, itd. Ubacivanjem i prezimena putnika, dobio je pristup celom nalogu.

Ne samo da je mogao da vidi detalje u vezi sa letom, već sve ostale detalje koji su bili zabeleženi na nalogu putnika, piše Independent.

foto: Profimedia

Stručnjaci savetuju da ukoliko ipak želite da objavite fotografiju avionske karte, određene delove zamaglite kako se ne bi videle informacije – broj avionske karte, barkod i slično.

Kada se let završi i kada vam karta više nije potrebna, trebalo bi je uništiti jer podaci na njoj i dalje mogu biti dostupni.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.