NE DAVIMO BG: Džoni Racković seksualno napao našu aktivistkinju! DŽONI: Nabola me u glavu, pao sam s bine!
Iz Inicijative tvrde da je Racković napao njihovu aktivistkinju, dok Racković tvrdi drugačije, Foto: Petar Lazović, Dragan Kadić

burna je bilo na proslavi

NE DAVIMO BG: Džoni Racković seksualno napao našu aktivistkinju! DŽONI: Nabola me u glavu, pao sam s bine!

- Ovo je veoma osetljiva tema i ne želimo da tabloidizujemo celu stvar - kažu u ovoj inicijativi. Racković: Sve je to preterano

Objavljeno: 15:36h
Milica Božinović

Inicijativa Ne davimo Beograd objavila je na društvenim mrežama da se tokom izborne noći i iščekivanja rezultata u kulturnom centru Imago CUK, dogodio nemili incident.

Prema onome što je Inicijativa NDBG napisala, beogradski umetnikNenad Džoni Racković, seksualno je napastvovao jednu od aktivistkinja Inicijative. Prema njihovim rečima, Racković je suočen s tim pobegao s lica mesta.

Naša redakcija kontaktirala je članove Inicijative Ne davimo Beograd, kako bismo saznali šta se zapravo dogodilo u izbornoj noći.

Međutim, kako su nam rekli, Inicijativa ne želi detaljnije o ovom incidentu, prvenstveno zbog šoka i stresa koji je napadnuta devojka doživela.

- Ovo je veoma osetljiva tema i ne želimo da tabloidizujemo celu stvar. Takođe, nije prvi put da se tako nešto dešava. To je bio javni događaj i mogao je da dođe ko hoće. Nema potrebe da se detaljiše šta se desilo, dovoljna je trauma koju je devojka preživela i nema potrebe za razvlačenjem po medijima - rekli su kratko iz Inicijative za Espreso.

Ipak, oni su na Fejsbuku i Tviteru objavili sledeće:

"U izbornoj noći tokom dočeka rezultata u kulturnom centru Imago CUK koji je organizovala Inicijativa Ne davimo Beograd, beogradski umetnik Nenad Džoni Racković, seksualno je napastvovao jednu od naših aktivistkinja. Suočen s tim, pobegao je sa lic mesta. Ovaj čin nije šala, nije performans, nije umetnička sloboda - već seksualno nasilje. I kao što mnoge među nama to, nažalost, vrlo dobro znaju, seksualno nasilje od strane ove osobe ne dešava se prvi put.

foto: Printscreen

Inicijativu Ne davimo Beograd čini više žena, i one nisu samo ime i kvota. One se, kao i sve druge žene u ovom gradu, svakodnevno suočavaju s različitim vidovima seksualnog nasilja i uznemiravanja, bilo da su verbalna ili fizička. Važan deo programa Inicijative Ne davimo Beograd koji smo ponudili na ovim izborima je nulta tolerancija na nasilje i ovim putem najsnažnije osuđujemo ovaj čin.

Kako smatramo da iz kulture i umetnosti kreće šira društvena promena, ta promena ne dolazi tako što Nenad Racković dobija prostor na umetničkoj sceni, a taj prostor zloupotrebljava podmećući nasilje nad ženama kao umetnost, performans, neočekivani i šokantni izraz.

Pozivamo galerije, kao i širu javnost, na javnu osudu čina i ličnosti Nenada Rackovića. Smatramo da je krajnje vreme da stanemo na put muškarcima koji koriste svoju moć da čine nasilje nad ženama, kao i da o tome javno progovorimo.

Promena dolazi kada ne zatvaramo oči pred nasiljem nad ženama".

Kontaktirali smo i Nenada Džonija Rackovića, kako bismo čuli njegovu stranu priče.

Racković je za Espreso ispričao šta se dogodilo iz njegovog ugla i dodao da je apsurdno od strane Inicijative objaviti tako nešto tek nakon dva dana, a da se ne objasni šta se zapravo desilo.

Nenad Džoni Racković je ispričao svoju stranu priče
Nenad Džoni Racković je ispričao svoju stranu priče foto: Dragana Udovičić

- Znate kako, sve je to izvučeno iz konteksta. Neko od organizatora me je izveo na binu da igram. Ja sam tu došao s prijateljima iz umetničke asocijacije "Remont", oni su bili sto ispred bine, tako da sam igrao. Na bini je bila i dirigent Horkestra, s njom sam igrao. Dosta ljudi se popelo na binu, bila je fešta. I u jednom trenutku, kako je bilo gurkanja, pao sam na dve cure koje su se fotografisale. Da bih onda kao ja ispao na fotografiji nekoj, šta ja znam, slobodniji, i pokušam jednu da uhvatim oko struka. One se otrgnu, burno reaguju, i ja padnem s bine. Vidim njih dve se nešto domunđavaju i jedna od njih siđe i nabode me pesnicom u glavu. Ja je pitam o čemu se radi, ona kao ti, ovo, ono... Njoj se pridruži ta druga i odvuku ih. Međutim, meni je neko iz štaba dao znak očima da odem, kao ne znaju ko si, nije bitno, nešto su pogrešno shvatile i to je to. Ja sam otišao i na tome se završilo - priča Racković i dodaje da je po njemu sve to nebulozno iz dva razloga.

- Nebulozno je postaviti taj post posle dva dana, sad su se kao setili. Prvo, to je bina, čak i da je došlo do izliva umetničkog slobodnog ponašanja, pa šta? U kakvoj mi kulturi straha živimo i na koji način je ona kod nas stvorila takve mikro fašiste koji se osećaju prozvanim i sad javno linčuju i osuđuju svaku vrstu slobodnoumetničkog ponašanja? Ujutru sam zvao te moje prijatelje da ih pitam koji su me đavo uopšte zvali tamo, a oni mi kažu da nisu ništa videli, iako su sve vreme gledali u mene dok igram - objašnjava Racković.

On naglašava da nikad nije bežao od suočavanja s realnošću i da ne razume čemu ovaj postupak Inicijative.

- Sve je to preterano. Pa koliko je trajao taj, kako kažu incident, ni sekund i po. I, zar nema očevidaca, neka kamera, neka dokažu. Ja sam sad rekao šta je bilo, a ako je njima do tolikog cirkusa, neka ih. Ali, onda moraju da opišu šta se desilo, kakve je vrste bio taj čin, napad - završava Racković.

BONUS VIDEO:

ESPRESO u vožnji patkomobilom


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.