ADVOKAT, BIBLIOTEKAR, INŽENJER, ARHITEKTA: Lideri lista koje su doživele debakl mogu KONAČNO da se vrate svojim osnovnim ZANIMANJIMA!
Lideri opozicionih lista mogu da se vrate starim poslovima, Foto: Filip Plavčić, Reuters, AP, Stefan Jokić, Aleksandar Jovanović Cile

MANITE SE POLITIKE, ljudi

ADVOKAT, BIBLIOTEKAR, INŽENJER, ARHITEKTA: Lideri lista koje su doživele debakl mogu KONAČNO da se vrate svojim osnovnim ZANIMANJIMA!

Samo četiri političke liste prešle su cenzus

Objavljeno:

Ishod jučerašnjih beogradskih izbora nijedna od opozicionih stranaka sigurno nije očekivala, jer su rezultati pokazali da nikada gore nisu prošli. Da li je na to uticala ozbiljna razjedinjenost opozicionih stranaka ili nešto drugo, nije jasno, ali, činjenica da su samo četiri liste prešle cenzus govori o poražavajućem rezultatu većine političkih stranaka.

Rezultat koji je Demokratska stranka osvojila, 2.4 odsto glasova zaista je najveće iznenađenje, jer se nekada "politički gigant" sada našao ozbiljno ispod cenzusa, a još veće iznenađenje je, što su Srpska radikalna stranka (2.5), Dveri i Dosta je bilo (3.9), Ne davimo Beograd (3.6), ali i Beli Preletačević (2.6) osvojili više glasova od njih.

Bilo kako bilo, svaki od lidera opozicionih stranaka koje su se ovog puta našle ispod cenzusa ima svoje zanimanje, koje bi, ako ih neko stručan bude posavetovao, trebalo da iskoriste. Jer, ako je suditi po izbornim rezultatima, mnogo bi pametnije bilo da se usredsrede na svoju struku, i pokažu šta umeju kao inženjeri, pravnici, književnici, arhitekte, politikolozi, komunikolozi, jer se, ako je suditi po osvojenim rezultatima, kao političari očigledno ne snalaze.

foto: Espreso

Lider demokrata, Dragan Šutanovac inače je diplomirani mašinski inženjer koji se specijalizovao u oblasti bezbednosti. Takođe je završio specijalne kurseve u Sjedinjenim Američkim Državama, a ima i diplomu američko-nemačkog Maršal centra za bezbednosne studije u Garmiš-Partenkirhenu. Ovo su, moramo priznati ozbiljne reference, pa gospodinu Šutanovcu savetujemo da se oproba u nekoj od ovih oblasti, i sigurni smo da će se lepo snaći.

foto: Filip Plavčić

Svima je dobro poznata činjenica da je lider radikala Vojislav Šešelj bio najmlađi doktor nauka, koji je Pravni fakultet u Sarajevu završio za dve godine i osam meseci, i da je doktorirao samo par godina posle toga, što znači da je postao doktor nauka otprilike kada je njegova generacija diplomirala. Takođe je svima poznato kako se Šešelj snašao u ulozi advokata kada je sebe branio u Haškom tribunalu, pa mu iskreno savetujemo da se opet vrati struci, ili da drži predavanja na nekom od fakulteta Prava, jer mu ni to nije strano.

foto: Filip Plavčić

Saša Radulović, lider Pokreta Dosta je bilo završio je najtraženiji i jedan od najtežih Eketrotehnički fakultet, i dobio zvanje inženjera automatike i elektronike. Pošto je krajem '80 - ih otišao u inostranstvo, živeo i radio u Nemačkoj, Kanadi i SAD i okušao se i u preduzetničkim vodama kroz razne kompanije, na čijem čelu je godinama bio, možda bi pametnije bilo da se opet vrati "staroj navici". Sigurni smo da bi u nekoj od jakih stranih firmi za njega mesta bilo.

foto: Filip Plavčić

Njegov, sada koalicioni parner, lider Dveri Boško Obradović završio je Filološki fakultet, i to srpski jezik i književnost. Radio je kao bibliotekar za kulturno-prosvetnu delatnost i odnose sa javnošću Gradske biblioteke u Čačku, a pre nego što je postao lider Dveri okušao se i kao menadžer Srpskog sabora Dveri. Obradović je urednik u izdavačkoj kući Catena mundi d.o.o, a bio je i urednik TV produkcije Dveri srpske. Gospodin Obradović sigurno može da radi kao novinar i urednik, ili da se vrati svom starom poslu - bibliotekarstvu, i ne sumnjamo da bi te poslove odlično obavljao.

foto: Beta

Dobrica Veselinović iz Pokreta Ne davimo Beograd je diplomirani politikolog. Bio je programski urednik na "BU radiju", bio koordinator raznih projekata i u svemu tome se odlično snalazio. Još je mlad i sigurni smo da će se Veselinović ipak opredeliti za neki od prethodnih poslova, a politiku ostaviti iza sebe.

foto: Beta

Njegova "partijska koleginica" Ksenija Radovanović je diplomirani arhitekta, i od 2011. godine sticala je radno iskustvo po raznim arhitektonskim biroima koji se bave projektovanjem i urbanizmom. Od 2016. godine je deo kolektiva Ministarstvo prostora koje se bavi istraživanjem urbanih transformacija Beograda, odbranom javnih prostora, politikama raspolaganja javnim resursima i promišljanjem budućnosti gradova. Radovanovićeva deluje kao jedna talentovana i sposobna devojka koja je za sada i dalje neuprljana, pa mislimo da će uskoro posvetiti samo svojoj struci, a politiku ostaviti onima koji su već duboko zagazili u ovu sferu.

foto: Filip Plavčić

Luka Maksimović ili Beli Preletačević je komunikolog. Pošto je sada osvojio znatno manje glasova nego na predsedničkim izborima, i pokazao da se pažnja ipak ne može držati samo, nekad duhovitim, nekad nimalo interesantnim "opaskama", Beli je očigledno izneverio poverenje glasača za koje je bio prava atrakcija na predsedničkim izborima. Beli, kratko traje "prodaja magle", tako da se bolje odluči za nešto opipljivo.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.