U BIRAČKE SPISKOVE UPISANO NAJMANJE 150 BEOGRAĐANA KOJI IMAJU VIŠE OD 110 GODINA! Najstarija među njima ima čak 129 godina!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

baš smo stara nacija

U BIRAČKE SPISKOVE UPISANO NAJMANJE 150 BEOGRAĐANA KOJI IMAJU VIŠE OD 110 GODINA! Najstarija među njima ima čak 129 godina!

Šokantno istraživanje!

Objavljeno:

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić nedavno izjavio je da birački spisak nikada u istoriji Srbije nije bio ažurniji, međutim istraživanje "Insajdera" pokazalo je drugačiju sliku.

Ružić je tom prilikom dodao i da je prebacivanjem podataka iz matičnih knjiga u elektronski oblik ažuriran jedinstveni birački spisak na pravi način i da se brisanje nekog građanina iz tog spiska obavlja na osnovu otpusta iz državljanstva, promena prebivališta, smrti i drugih razloga.

Istraživanje "Insajdera" upravo pokazuje drugačije - u Jedinstveni birački spisak upisana je najmanje 31 osoba rođena u 19. veku.

Osim osoba rođenih u pretprošlom veku, na biračkom spisku je, prema istraživanju Insajdera, i preko 100 osoba koje bi ove godine napunile 110 ili više godina i nalaze se na skoro svim opštinama u Beogradu. Među njima, čak 20 osoba ove godine bi proslavilo 117. rođendan.

Činjenica da se u Jedinstvenom biračkom spisku, kao javnoj ispravi u kojoj se vodi jedinstvena evidencija državljana Republike Srbije koji imaju biračko pravo, nalaze i osobe koje sigurno više nisu žive, ne znači po pravilu da će njihovi glasovi biti zloupotrebljeni.

Međutim, ono što znači, jeste da su birački spiskovi u Srbiji i dalje neažurirani, i da ova činjenica otvara mogućnost za različite zloupotrebe.

Sudeći prema zvaničnim podacima republičke i gradske izborne komisije o broju glasača, u Beograd se u periodu od 2008. do 2016. doselio čitav jedan grad poput Subotice, piše "Insajder".

U tom periodu je broj glasača u Beogradu, prema zvaničnim podacima, povećan za više od 100.000. Na osnovu tih podataka, ispada da je broj punoletnih stanovnika u prestonici godišnje rastao u proseku za više od 12.000.

Posle 2016, međutim, dolazi do obrta. Naime, prema podacima izborne komisije broj birača od 2017. do 2018. smanjio se za oko 13.000.

Podatak o padu broja glasača ne uklapa se međutim ni sa tvrdnjama opozicije, ali ni sa tvrdnjama ministra policije.

Uoči ovogodišnjih beogradskih izbora, opozicija je u oktobru prošle godine tvrdila da ima čvrste dokaze da se broj stanovnika sa pravom glasa u samo dve opštine za četiri meseca povećao za više od 15.000.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, međutim, tvrdio da se prema podacima MUP-a broj stanovnika povećao za svega 6.000 ljudi. Ispostavilo se da ni sam ministar nije izneo tačan podatak.

Naime, Gradska izborna komisija je nedavno saopštila da će, prema poslednjim podacima, pravo glasa na beogradskim izborima imati 1.607.000 birača, a to je za oko 13.000 manje nego na izborima u aprilu 2017.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Insajder.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.