SRAMOTA JE KAKO DANAS IZGLEDA OVA KUĆA: Marko Bastać obišao kuću Dimitrija Davidovića u Zemunu
Marko Bastać obišao je danas kuću Dimitrija Davidovića u Zemunu, Foto: Beta

zaboravljeni pisac sretenjskog ustava

SRAMOTA JE KAKO DANAS IZGLEDA OVA KUĆA: Marko Bastać obišao kuću Dimitrija Davidovića u Zemunu

U saopštenju grupe gradjana se navodi da su želeli da podsete na nepravedno zaboravljenog sugradjanina koji je pisao prvi srpski ustav

Objavljeno:

Predstavnici Grupe gradjana "Šta radite bre Marko Bastać" posetili su danas u Zemunu kuću u kojoj je početkom 19. veka živeo i radio Dimitrije Davidović, pisac Sretenjskog ustava, novinar i osnivač prvih srpskih novina.

U saopštenju grupe gradjana se navodi da su želeli da podsete na nepravedno zaboravljenog sugradjanina koji je pisao prvi srpski ustav, jedan od prvih demokratskih u Evropi, donet na današnji dan 1835. godine. "Sramota je kako danas izgleda ova kuća, ovo što ovde mogu da vide svi Beogradjani i gosti koji posete naš grad najbolje svedoči o nebrizi Vesića i Malog za neke od najvažnijih simbola Beograda. Kada budemo u prilici da donosimo odluke na nivou grada obećavamo da ćemo napraviti spomen sobu za čoveka koji je napisao jedan od najliberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi", rekao je Marko Bastać.

Predstavnici ovog udruženja građana danas su posetili fabriku kartona u Umci
Predstavnici ovog udruženja građana danas su posetili fabriku kartona u Umci foto: Beta

Predstavnici te grupe gradjana danas su se obišli i Umku gde su se obavezali da će kada postanu gradski odbornici tražiti da se hitno provere sve kompanije koje zagadjuju vodu na teritoriji grada i tražiti da im se zabrani da rade dok ne uvedu najviše standarde zaštite životne sredine. Kandidati za odbornike sa ove liste obišli su danas lokaciju u neposrednoj blizini Fabrike kartona u Umci za koju navode da već dugo zagadjuje čitavu okolinu i reku Savu.

Bonus video:

STIGLI PREDSEDNIK I PATRIJARH! Na proslavu Dana državnosti stigao državni i crkveni vrh

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.