NE DAVIMO BG: Osuda izbacivanja pozorišta za ugrožene grupe iz mesne zajednice na Novom Beogradu
Foto: Promo

jasno i glasNo

NE DAVIMO BG: Osuda izbacivanja pozorišta za ugrožene grupe iz mesne zajednice na Novom Beogradu

Udruženje „Aps Art“ već godinama unazad programe aktivno posvećuje ugroženim društvenim grupama, lokalnoj zajednici i širokoj publici

Objavljeno:

Inicijativa Ne davimo Beograd protivi se i osuđuje izbacivanje udruženja Aps Art iz prostora mesne zajednice “Studentski grad” na Novom Beogradu u kojem preko 6 godina vodi pozorište namenjeno ugroženim društvenim grupama i lokalnoj zajednici, saopšteno je iz ove organizacije.

Prenosimo ostatak saopštenja:

Umesto da pomogne i podrži rad ove i sličnih organizacija, i da mesne zajednice otvori za nove aktivnosti i uspostavi jasan kriterijum po kome različiti programi za građane mogu oživeti ovakve prostore za dobro svih građana, opština Novi Beograd ih zatvara, zaključava i komercijalizuje.

Udruženje „Aps Art“ već godinama unazad programe aktivno posvećuje ugroženim društvenim grupama, lokalnoj zajednici i širokoj publici, stvarajući suštinski dijalog između njih, kroz savremene participativne metode i umetničkim i humanitarnim radom pravi pozitivne promene u svom okruženju.

Od zapuštene sale mesne zajednice Studentski grad sopstvenim ulaganjima u proteklih nekoliko godina napravili su mesto za rad, istraživanje i stvaranje u oblasti angažovane izvođačke umetnosti. Napravili su pravi lokalni kulturni centar nezavisne kulture koji odgovara potrebama decentralizovanog grada. Odlukom opštine Novi Beograd prisiljeni su da napuste ovaj prostor bez ikakvog obrazloženja i mogućnosti daljeg dijaloga.

foto: Promo

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da pitanje korišćenja zajedničkih prostora jeste pitanje svih nas koji na te prostore imamo pravo, oni ne smeju biti partijski plen i ne smeju nam biti dostupni samo onda kada smo u mogućnosti da ih platimo po komercijalnoj ceni. A pogotovo nam moraju biti na raspolaganju onda kada se uspostvaljene prakse ustale, postanu deo zajednice i kada doprinose razvoju kulturnih potreba i navika, obrazovanju stanovništva i društvenoj emancipaciji. Posebno ukoliko takve inicijative nastaju „na sopstveni pogon“, razvijajući se organski i odgovarajući na društvene probleme i pitanja najugroženijih i marginalizovanih zajednica.

Inicijativa Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje ovakvu vrstu privatizovanja zajedničkih prostora i samostalnog odlučivanja o njihovoj (pre)nameni u cilju ostvarivanja ličnih i političkih interesa, a sa posledicama koje trajno devastiraju sistem vrednosti zasnovan na udruživanju, solidarnosti i potrebi da promene svakodnevno omogućavamo.

Bonus video:

I SRBI SU ZA UKIDANJE LETNJEG I ZIMSKOG RAČUNJANJA VREMENA! Vratite sve po starom!

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.