RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE: U ovim delovima Srbije se očekuju udari vetra i do 100 KILOMETARA NA ČAS
Vetar, Foto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

NAJNOVIJE UPOZORENJE

RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE: U ovim delovima Srbije se očekuju udari vetra i do 100 KILOMETARA NA ČAS

Pet dana jake košave, upaljen narandžasti meteoalarm

Objavljeno: 12:30h

Oblačnost s kišom iz Hrvatske i BiH koja je zahvatila jug Bačke, zapadne delove Srema, Mačvu i Podrinje u toku dana širiće se ka ostalim delovima zemlјe, a suvo vreme sa sunčanim intervalima zadržaće se samo u severnoj i centralnoj Bačkoj, u Banatu, kao i u većem delu Braničevskog i Borskog okruga, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Upaljeni su i meteoalarmi, a zbog jake košave na snazi je i narandžasti meteoalarm.

U najnovijoj objavi na svom sajtu, RHMZ upozorava i na olujnu košavu:

Vetar
Vetarfoto: Beta / Dragan Gojić

U Vojvodini, Podunavlјu i Pomoravlјu košava će pojačavati sutra (15. maj), a najjači udari vetra očekuju se u četvrtak i petak (16. i 17. maj), kada će na jugu Banata dostizati i oko 28 m/s (oko 100 km/h), a na području Beograda oko 17 m/s (odnosno 60 km/h)".

Kako dodaju, tek za vikend očekuj se slablјenje vetra i to kratkotrajno.

Pet dana jake košave, upaljen narandžasti meteoalarm

RHMZ najavljuje i da ćemo u prvom delu sedmice imati češće kiše na zapadu, jugu i jugoistoku Srbije, a u košavskom području biće vetrovito od srede, pa sve do nedelje.

"Danas i sutra na zapadu, jugu i jugoistoku, kao i ponegde u centralnim delovima zemlјe, padaće kiša, a u oblasti lokalnih plјuskova sa grmlјavinom očekuje se količina i od 10 do 30 mm padavina, lokalno i više", upozorava RHMZ.

Kiša
Kišafoto: Beta Dragan Gojić

Tokom tri dana u Srbiji su upaljeni meteoalarmi, a prema najnovijem upozorenju, u četvrtak je u dva dela Srbije na snazi narandžasti meteoalarm zbog jake košave - u Banatu i Pomoravlju.

Narandžasti meteoalarm, kako se navodi na sajtu RHMZ, znači: "Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe".

Bonus video:

01:44

EVO KAD ĆE SE SRUČITI JAKI PLJUSKOVI! Pomoćnik direktora RHMZ naveo kišne i sunčane dane od sutra do kraja naredne sedmice

(Espreso/Blic/Nataša Jovanović/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.