OVO JE MINIMALNA OTKUPNA CENA MALINE KOJA BI BILA MOGUĆA: Čemu možemo da se nadamo u 2024?
Maline, Foto: RINA

MALINE

OVO JE MINIMALNA OTKUPNA CENA MALINE KOJA BI BILA MOGUĆA: Čemu možemo da se nadamo u 2024?

Đaković je izjavio ranije da je trenutno prosečna cena sa kojom se trguje sa smrznutom malinom oko tri evra

Objavljeno:

Otkupna cena maline od 350 dinara po kilogramu sa tendencijom rasta je minimalna i predstavlja socijalnu kategoriju, izjavio je danas predsednik Udruženja malinara Vilamet iz Arilja Mileta Pilčević.

On je rekao da bi uz taj iznos proizvodnja jedva opstala i da malinari onda ne bi morali da gase višedecenijske zasade. Reagujući na izjavu agroanalitičara Gorana Đakovića na zahtev malinara da otkupna cena maline bude 350 dinara za kilogram u ovom trenutku nije realan, Pilčević je rekao da se tako dovodi u pitanje proizvodnja maline od koje direktno i indirektno živi oko 500.000 ljudi.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram

On je pozvao agroanalitičare da dođu u Arilje i da ih upute kako da proizvode nešto ispod cene koštanja. Predsednik udruženja Vilamet navodi i da je neistinita izjava o tome da je ovogodišnji rod prosečan, zato što je, kako kaže, već prepolovljen od mraza i snega.

- Nije istina ni to da na otkupnu cenu od 350 dinara po kilogramu hladnjačari neće imati zaradu, jer ako odete u jedan poznati market kupićete kilogram maline za 1.600 dinara - naveo je Pilčević.

Đaković je izjavio ranije da je trenutno prosečna cena sa kojom se trguje sa smrznutom malinom oko tri evra.

- Znači, ako imamo u vidu da je zahtev malinara tri evra za kilogram ovog voća, gde su tu onda hladnjačari, gde su transportni troškovi i sve ostalo - zapitao je Đaković i dodao da će malinari sigurno biti nezadovoljni tom njegovom izjavom.

Bonus video:

03:19

IMA LI SPASA ZA MALINE I DRUGE USEVE? Dr Jeremić o važnosti pravilnih AGROTEHNIČKIH MERA: Ovo nam je POSEBAN IZAZOV

(Espreso / Politika / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.