VEČERAS PRED SPAVANJE ŽENE TREBA DA URADE JEDNU STVAR! Naše BAKE taj OBIČAJ nikako nisu KRŠILE jer se veruje da...
Veliki petak, Foto: Wikipedia

praznik

VEČERAS PRED SPAVANJE ŽENE TREBA DA URADE JEDNU STVAR! Naše BAKE taj OBIČAJ nikako nisu KRŠILE jer se veruje da...

Vernici danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan, kome su prethodili događaji koji su doveli do raspeća Isusa Hrista

Objavljeno: 09:13h

Danas se obeležava Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanskoj istoriji, kada je prema verovanju, Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti, gde je i umro. A ovaj dan, kao i mnogi drugi nosi sa sobom razne običaje koje narod neguje vekovima.

Vernici danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan, kome su prethodili događaji koji su doveli do raspeća Isusa Hrista.

Danas se strogo posti, ne peva se, ne veseli se, a do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer ona simbolizuju radost, nego se vernici pozivaju u hram drvenim klepetalima.

Narodni običaji na Veliki petak

Na Veliki petak se u hramovima iznosi plaštanica na posebno ukrašen sto koji simbolizuje Hritov grob Hristov, ispred oltara. U nekim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju ako se u tom trenutku pomole Bogu i pomisle neku lepu želju, ona će im se sigurno ostvariti.

Danas ne uzimajte igle i eksere. Stari kažu – ne valja se! Ovaj dan se naziva i "Raspeti petak", pa se veruje da danas ne valja dirati oštre predmete da se ne bi "povređivale Isusove rane". Zbog toga danas obućari i krojači ne rade.

U nekim delovima Srbije veruje se da danas veštice bacaju čini, pa se deca ne puštaju iz dvorišta. Slično po starom verovanju, veruje se da će devojke koje na današnji dan uzberu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati onoga ko im je suđen.

Jedine koje danas vredno rade su domaćice! One već uveliko farbaju jaja, a bilo da verujete u narodne priče ili ne, i vi bi danas trebalo da obojite bar jedno jaje. Neće vam biti potrebno mnogo vremena, sigurno će vam biti zabavno, a i narod kaže – valja se!

Bonus video:

00:53

SVEŠTENIK RAZREŠIO DILEMU DA LI JE PRAVILNO REĆI USKRS ILI VASKRS: Jaja imaju posebnu simboliku, ona ustvari PREDSTAVLJAJU JEDNO

(Espreso/BlicŽena/Iris Krdžić/Istorijski zabavnik/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.