AKO VAŠ PAS NE SPAVA NOĆIMA IMA OZBILJAN PROBLEM: Morate brzo da reagujete da se on NE BI MUČIO
Pas, Foto: Life with Malamutes/ Printscreen/ Youtube

PAŽNJA

AKO VAŠ PAS NE SPAVA NOĆIMA IMA OZBILJAN PROBLEM: Morate brzo da reagujete da se on NE BI MUČIO

Ukoliko uzrok nesanice nisu zdravstvene tegobe, pas će vas držati budnim noću ako se nije umorio danju, pa mu priuštite svakodnevnu fizičku i mentalnu aktivnost i kasne večernje šetnje

Objavljeno:

Postoje psi koji imaju probleme sa spavanjem, iako nesanica nije čest problem kod kućnih ljubimaca. Međutim, neki psi noću postaju nemirni iz mnogih razloga: oni tada koračaju, laju, cvile, igraju se ili na drugi način ometaju vlasnika. Na sreću, postoje prirodni tretmani za nesanicu koji mogu da pomognu psu da se smiri i zaspi.

Evo šta treba da znate o nesanici kod pasa.

Zašto psi ponekad ne mogu da spavaju

Psi obično nemaju problema sa spavanjem i mnogi zaspe kad god im se ukaže prilika. Psi često dremuckaju dok su vlasnici na poslu, pa imaju dosta energije da ostanu budni noću kako bi čuvali kuću, igrali se i gnjavili sve one koji žele da spavaju. Ovakva tendencija primetnija je kod štenaca i rasa sa visokom nivoom energijom.

Ako je vaš pas oduvek dobro spavao, a sada ima nesanicu, fizički problem ili problem u ponašanju možda ga sprečava da se dobro naspava. Najverovatniji uzroci nesanice kod pasa su: bol izazvan povredama ili stanjima poput artritisa, demencija, dijabetes, hipertireoza, infekcija mokraćnih puteva, strah, anksioznost ili stres.

Nije neobično da psi imaju probleme sa spavanjem nakon dolaska u novi dom. Štenci koji su napustili majku, braću i sestre, sa kojima su zajedno spavali, odjednom su prinuđeni da spavaju sami, na novom nepoznatom mestu. Odrasli psi koji su došli iz azila ili hraniteljskih domova moraju se prilagoditi novom okruženju. Kad se novi pas "skrasi" i nauči rutinu u novom domu, obično će bolje spavati.

pas
foto: William Scott / Alamy / Profimedia

Postoje li pseće tablete za spavanje

Ne postoje pilule za spavanje napravljene posebno za pse, a medikamenti koje ljudi uzimaju da bi lakše zaspali ne smeju se davati ljubimcima. Ukoliko se desi da pas proguta vaše tablete za spavanje, odmah se obratite veterinaru i obavezno pogledajte koju količinu leka je pas uneo.

Kako se leči nesanica kod psa

Kad veterinar isključi zdravstvene probleme koji bi mogli da uzrokju nespavanje kod psa, postoji nekoliko metoda koje možete koristiti da navedete ljubimca da spava po vašem rasporedu.

U veterinarskim apotekama ili pet šopovima su dostupna sredstva za smirenje koja oslobađaju od stresa i opuštaju anksiozne pse. To su dodaci na prirodnoj bazi, u obliku poslastica za žvakanje ili tečnosti koje se rastvaraju u vodi. I feromonski proizvodi šalju psima umirujuće mirisne poruke: oni pomažu u stvaranju opuštenog okruženja i mogu se nabaviti u vidu kragne, sprejeva i difuzora.

Konsultujte se sa veterinarom pre nego što psu date bilo kakav umirujući preparat! Ovo je posebno važno kod štenaca, ženki za uzgoj i pasa sa zdravstvenim problemima.

Melatonin je hormon koji "meri vreme": on određuje ljudima i životinjama kada da spavaju, a kada da se probude. Dodaci melatonina koriste se u lečenju poremečaja spavanja kod ljudi, a neki veterinari preporučuju da se koriste i za "uspavljivanje" kućnih ljubimaca. Melatonin je dostupan u prodavnicama zdrave hrane, ali se pre nabavke o tome konsultujte sa veterinarom.

Ponekad sve što treba da uradite je da uložite više vremena i truda da izmorite svog psa. Obezbedite mu dosta aktivnosti i razmislite o obaveznim kasnim večernjim šetnjama. Igre povlačenja ili potezanja konopca, istrčavanje i druge aktivnosti će sagoreti višak energije psa koji bi posle svega toga trebalo da zaspi pre nego što legne!

Pas
foto: Leudej Rodjanapaitoon / Alamy / Alamy / Profimedia

Protiv nesanice je dobro i sledeće...

Lokacija kreveta za pse: iako neki ljubimci spavaju u krevetu sa vlasnikom, trebalo bi da imaju sopstveno mesto za spavanje. Pomeranje kreveta psa bliže vašoj postelji može pomoći u eliminisanju nesanice psa.

Ako pas spava u kavezu ili drugoj prostoriji, spoljašnje smetnje mogu ga držati budnim. Pokrijte kavez velikim ćebetom ili pokrivačem da biste smanjili priliv svetlosti i buke. Svetlo u sobi gde pas spava mora biti prigušeno, a lokacija sobe podalje od buke.

I "muzička terapija" čini u prirodnom smirivanju kućnih ljubimaca. Pustite sporu, mirnu, instrumentalnu muziku na blagoj jačini zvuka da biste umirili psa i pomogli mu da ga uspava.

Masažna terapija je još jedan "pomagač" psu za mirniji odlazak na počinjak, pa laganim potezima masaže opustite napetog psa.

Kako da sprečite nesanicu kod psa

Najbolji način da sprečite probleme sa spavanjem kod psa je da ga održite zdravim i srećnim. Svaki vlasnik treba da se drži dnevne rutine, svakodnevne aktivnosti i igra, godišnje kontrole zdravlja kod veterinara, izvođenje psa napolje pre spavanja, uvođenje kasne noćne užine radi sprečavanja rane jutarnje gladi.

Ako primetite da se vaš igra u gluvo doba, najveća greška koju možete da napravite je da mu posvetite pažnju. U većini slučajeva, ignorisanje će smiriti psa, ali će bilo koja vrsta pažnje pojačati njegovu aktivnost. Stoga zatvorite oči, stisnite zube, zapušite uši čepićima i ne pomerajte se. Ali, ako sumnjate da je nesanica vašeg psa povezana sa nekim zdravstvenim problemom, obratite se veterinaru.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Telegraf/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.