DOKTORKA UMA OTKRILA KAKO LOSOS UTIČE NA MOZAK: Ako ga jedete najmanje 2 PUTA NEDELJNO, desiće se OVO
Losos, Foto: Printscreen/youtube/AlleRezepte

pažnja

DOKTORKA UMA OTKRILA KAKO LOSOS UTIČE NA MOZAK: Ako ga jedete najmanje 2 PUTA NEDELJNO, desiće se OVO

Iako suplementi mogu da pomocgnu u obezbeđivanju ovih hranljivih materija, doktorka uvek kaže ljudima da prvo pređu na pravu hranu, posebno na masne kiseline poput omega-3.

Objavljeno:

Doktorka Uma Najdo je nutricionistički psihijatar sa Harvarda, a nedavno je govorila kako ne postoji jedinstven način da se spreči demencija. Ipak, veliki broj studija je izolovao određene hranljive materije koje mogu da pomognu u sprečavanju gubitka kognitivnog funkcionisanja sa godinama, kao što su percepcija, pažnja i donošenje odluka.

Tri vrste neuroprotektivnih hranljivih materija su izazvale najveće interesovanje stručnjaka, a to su: antioksidansi, vitamini B i polinezasićene masne kiseline.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti moždane ćelije, vitamini B igraju važnu ulogu u funkciji moždanih ćelija, a polinezasićene masne kiseline pomažu u podsticanju rasta novih moždanih ćelija.

Iako suplementi mogu da pomocgnu u obezbeđivanju ovih hranljivih materija, doktorka uvek kaže ljudima da prvo pređu na pravu hranu, posebno na masne kiseline poput omega-3.

- Kada jedete celu hranu dobijate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine. To je dobra osnova na kojoj se može izgraditi plan zdrave ishrane. Omega-3 masne kiseline su nutrijent broj 1 za zdrav mozak.

mozak
foto: Francesco Santalucia / Panthermedia / Profimedia

Nalaze se u divljim masnim ribama poput inćuna, sardina i lososa. Prosečan file lososa u SAD je težine od 100 do 120 grama, a preporučena količina za jelo nedeljno je oko 250 grama. Dakle, trebalo bi da pokušate da ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama imate na tanjiru najmanje dva puta nedeljno.

Ako ste poput mene i ne jedete morske plodove (odgajana sam kao vegan), možda ćete odahnuti kada saznate da je još uvek moguće dobiti adekvatne omega-3 iz biljnih izvora, uključujući: čia seme, seme susama, orasi, laneno seme.

Ako jedete jaja, doktorka ističe da ciljate na vrstu koja se uzgaja na pašnjacima. Obavezno dodajte kurkumu sa prstohvatom crnog bibera da biste optimizovali uticaj na zdravlje mozga.

- Važno je podvući da ne možemo da prevaziđemo suplementaciju ili da vežbamo kako bismo se oslobodili loše ishrane. Ukupan zdrav način života sa dobrom ishranom, uz redovnu vežbu, pravilan san, svesnost, društvene veze, upravljanje stresom i manju anksioznost, ključni su faktori za odbijanje stanja poput demencije, istakla je ona, prenosi Make It.

05:32

MOZAK I SRCE POTPUNO OSTAJU BEZ KISEONIKA! To se ne dešava ni roniocima!

(Espreso/Blic žena/Make it/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.